nl en

Tropical / Australian Baobab (Adansonia gregorii)

Australian Baobab (Adansonia gregorii) Australian Baobab (Adansonia gregorii) Australian Baobab (Adansonia gregorii)
Australian Baobab (Adansonia gregorii) Australian Baobab (Adansonia gregorii) Australian Baobab (Adansonia gregorii)
Australian Baobab (Adansonia gregorii)
3 Reviews | Add review
Only species with an origin in Australia. Aboriginals used these trees as a water source during dry periods. Can be cultivated as houseplant too.

Expected processing time

1-3 business days

€ 6,00
Price per 5 seeds
Quantity: 
Order
 
Wishlist
Family: Malvaceae
Scientific name: Adansonia gregorii
Common name: Australian baobab / Boab
Origin: Australia

This baobab is the only baobab species from Australia. In total there are 9 species of baobab(Adansonia sp.) of which 2 are from the mainland of Africa and 6 species are from Madagascar. The Australian baobab is one of the smaller baobab species en can grow up to 10 meters in nature. The trunk can become very swollen and can reach a width of 5 meters. The plant saves up water in its trunk and drops all of its leaves to survive trough dry periods. Aboriginals knew the tree saved up water and used the tree as a water source during these dry periods. South of the city Derby another use of the tree can also be seen. There a hollowed out baobab was used as a prison. 
In Australia baobabs are known as boabs and the latin name refers to the Australian explorer Augustus Gregory.
Naturally the baobab will never get as large as in nature, but it can be a special addition to your collection. 

Also available in the Oceania seed package!

Sowing instructions: Put the seeds in water of 90 degrees and let them soak in the cooling water for 24 hours. Then sow in sowing soil at 25 degrees. Keep the soil moist constantly. Germination can take a few weeks and possibly even months. As long as the seeds are hard germination can still follow. 

Sowing time: Whole year
Difficulty: Intermediate
Minimum temperature: 12 degrees Celsius


Foto 1: David McClenaghan

Order by:

Add review
Johan Meijer - 25-06-2021 11:22

Vorig jaar volgens beschrijving gepoot in potgrond en op de verwarming gezet. Al vrij snel kwamen 3 van de 5 op. Door eigen onvoorzichtigheid zijn er in de eerste weken 2 overleden. (De zaadmantels van de twee waren er bijna af en ik wilde de mantels het laatste zetje geven, maar de eerste bladeren bleken hiervoor te kwetsbaar.) De Baobab die overbleef, doet het erg goed. Wel liet hij aan het einde van de herfst ongeveer de helft van de bladeren vallen. Aan het begin van het voorjaar liet hij de rest vallen en was hij een dikke maand even helemaal kaal. Maar al vrij snel liep hij weer uit met meer bladeren dan voorheen. Hij groeit niet snel, ziet er gezond uit, staat op een zonnige plek in huis en vraagt weinig bijzondere verzorging. Ik vind het een mooi en bijzonder boompje.

Dominique - 25-10-2020 13:49

Zaden in een thermosfles 24 uur laten weken in 90 graden, en dan 24 uur later er uit halen. De zaden ontdoen van de donkere schil zodat het zachte witte overblijft (afpellen met de hand) ( Denk er om dat de kern zacht is en makkelijk kapot gaat ) de zachte witte zaden in keukenpapier leggen en nat sproeien en in een hersluitbare zakje plaatsen op een warme plek in het licht of in een Propagator met warmte regeling. Na twee dagen komen er al wortels uit dan is het tijd deze in een niet te natte grondsoort te planten en af te strooien met grof zand. Na een poosje zal het plantje de steel uit het zand doen opsteken. Suc6

Wesley Bexkens - 17-08-2018 15:19

Een zaailing stond snel boven en de tweede komt er nu ook aan. Goede zaden dus. Heb ze zoals beschreven eerst in water van 90 graden gelegd en 24 uur laten weken. Daarna gezaaid in een propagator en de eerste stond na ongeveer 2-3 weken boven!