nl en

Tropical / Frangipani (Plumeria rubra)

Frangipani (Plumeria rubra) Frangipani (Plumeria rubra) Frangipani (Plumeria rubra) Frangipani (Plumeria rubra) Frangipani (Plumeria rubra)
Frangipani (Plumeria rubra) Frangipani (Plumeria rubra) Frangipani (Plumeria rubra) Frangipani (Plumeria rubra) Frangipani (Plumeria rubra)
Frangipani (Plumeria rubra)
15 Reviews | Add review
The beautiful flowers spread a wonderful smell and have been used for perfumes for hundreds of years. It is a special plant for a sunny spot.

Expected processing time

1-3 business days

€ 4,00
Price per 5 seeds
Quantity: 
Order
 
Wishlist
The flowers of the frangipane are extraordinary. Besides their pink-white colour with a yellow hue in the centre, they also have a wonderful smell. They are well known for their use in flower necklaces (leis) in Hawaii. Inhabitants wear this lei at special occasions and tourists are welcomed with leis to the islands. However, the species is actually originally from mid America and is the national flower of Nicaragua. In Asia the species is known as the temple tree, because it used to be planted at temples a lot. The frangipane can also be kept as a pot plant and it needs a sunny spot and a well draining soil. When the plant starts flowering, you will understand why it has been used in perfumes for centuries. The smell is lovely and attracts hawk moths for pollination in nature. Once a year the plant loses all of its leaves and only the succulent like stems remain for a period. An interesting process to witness.

Sowing description: Soak the seeds in lukewarm water for 6 hours and sow in sowing mix. Germination usually occurs after a couple of weeks at a temperature of 25 degrees Celsius. Keep the soil continuasly moistened.

Family: Apocynaceae
Scientific name: Plumeria rubra
Common name: Frangipane
Native to: Middle America

Sowing time: Whole year
Difficulty: Intermediate
Minimum temperature: 10 degrees Celsius

Order by:

Add review
Anne-Marieke - 22-05-2023 11:55

Uit een pakje zaden (2020) zijn uiteindelijk drie volwassen planten gegroeid. Ze groeien enthousiast en er komen prachtige bladeren aan maar een bloem heb ik er nog niet aan gezien. Hopelijk dit jaar (2023).

Stijn - 11-12-2022 18:44

1 van de 5 zaadjes leek wat kleiner en is uiteindelijk niet gekiemd. De overige 4 plantjes doen het goed en zijn intussen al een 5-tal centimeter hoog. Ik heb de plantjes gezaaid in kokosgrond zonder warmtelamp op een vensterbank op het zuiden.

Jan - 04-10-2022 21:10

Winter 2022 gezaaid, 4 van de 5 zaden gekiemd. Buiten afgelopen zomer geweldig gegroeid. 1 plant inmiddels halve meter hoog en een stam van 4 cm doorsnee, met al enkele zijtakken. De andere drie zijn iets kleiner gebleven, maar die staan ook samen in een pot. Heb ze inmiddels binnen staan.

Emma - 24-06-2022 14:04

Had 4 pakjes Frangipani zaadjes besteld. In elk pakje zaten er 6 zaadjes ipv 5, denk niet per se dat dit de norm is, maar was zeker geapprecieerd.

Bij 3 zakjes kiemde 5 van de 6 zaadjes en bij het vierde zakje kiemde er 4 van de 6 zaadjes. Alle zaadjes die kiemde deden dit binnen 3-5 dagen (ze kiemen eerst ondergronds, dus het is moeilijk waar te nemen voordat de eerste blaadjes openbreken). De eerste blaadjes kwamen na ongeveer een week te voorschijn.

Ik heb 3 technieken geprobeerd voor te kiemen en ze waren allemaal even succesvol. Namelijk:
1) 6 uur lauw/warm water, dan stekgrond. 2) 24 uur in water, dan stekgrond.
3) zaadjes tussen een vochtig stuk keukenpapier in een ziplock zakje. Na duidelijke kieming/eerste blaadjes, in stekgrond.

In het algemeen geef ik de voorkeur aan techniek 3, aangezien je hierdoor vanaf het begin heel goed kunt zien welke zaadjes kiemen en welke niet. En heb in het algemeen ook iets minder last gehad van rotte plekjes op de eerste kiemblaadjes.

Ik heb mijn zaadjes/kiempjes wel op een heel zonnige plek binnen gezet (Oost en Zuider zon) en ook in een klein kiembakje/serretje, zodat ze nog wat warmer stonden en een iets betere luchtvochtigheid hadden.

In het algemeen heel tevreden, en mijn kleine plumerias beginnen nu hun eerste echte blaadjes te krijgen.

Miekje - 13-04-2022 22:52

Vier van de vijf gekiemd en ze groeien goed! Laten kiemen in kasje met warmtematje.

Benny - 05-01-2022 15:36

6 uur weken in lauw water, op nat papier in een ziplockzakje op de warmtemat m, na 3 dagen eerste kieming! Top

marc - 19-12-2021 09:59

zeer goede kieming en ook goede groei (ter info , de kleinste zaden groeien later ook het minste , dit zijn de zaden die aan de buitenkant van de zaadhoes hebben gezeten) dit is trouwens bij iedere plant met zaad , de grootste zijn de beste.

Laura - 06-08-2021 14:47

Na slechts 12 dagen al 4 van de 5 zaden ontkiemd, 1 zaadje zag er niet zo goed uit als de andere 4 dus ik weet niet of deze nog gaat ontkiemen. Ik heb ze in een verwarmde kas van ca 27 graden en onder groeilampen. 2 kiempjes zijn al 5 cm groot en de andere 2 komen nu net boven de grond. Ik ben enthousiast!

Martijn - 03-06-2021 09:41

Op de verpakking staat 5 zaden, maar in het zakje dat ik kreeg toegestuurd zaten er 8 (misschien een slimme marketingtruc, maar ik werd er toch blij van). Van de 8 zijn er 6 gekiemd, binnen een week in een onverwarmde kweekbak in de vensterbank op het zuiden. Nu, bijna een jaar later, zie ik een groot verschil tussen de planten. De een groeit heel hard, terwijl een ander wat achter blijft onder dezelfde omstandigheden; de grootste is 5x zo groot als de kleinste. In de winter staat de groei overigens stil, de plant maakt dan geen nieuw blad (maar de mijne verloren ook geen blad), maar vanaf april ongeveer startte de nieuwe groei. Ik had gelezen dat ze houden van fosfaatrijke voeding, dus daar experimenteer ik op dit moment mee om te zien of de achterblijvertjes nog een groeispurt kunnen krijgen.

joran - 26-04-2021 07:50

na 8 dagen al 2 zaadjes gekiemd. Bij mij staan ze ook niet erg warm.

Annet - 02-02-2021 14:34

Na 9 dagen nu 3 zaadjes ontkiemd. Staan niet echt heel warm gewoon in de vensterbank.

Richard - 24-09-2020 19:11

6 van de 10 binnen 1 week ontkiemt met de hitte , staan nu al ong15cm. gezaaid 23 juli.

Melissa - 17-04-2020 14:02

Alle 5 de zaden gekiemd binnen 3 weken en zijn ondertussen al 10 cm groot

S. - 08-04-2020 09:57

Momenteel ontkiemen er 5 van de 5 zaden in mijn plantenkas, allemaal binnen een week. Ik heb ze in een kas met een verwarmingselement voor een raam op het noorden staan, de temperatuur komt zo niet onder de 24 graden.

Niek de B - 17-03-2020 11:32

In de beschrijving staat dat de kieming gebruikelijk enkele weken zal duren. Van de 5 zaadjes zijn er al 2 aan het ontkiemen nadat ze een week in de grond gezeten hebben. De eerste kiemde al na 4 dagen. Kweekbakjes afgedekt en op een warmteplaat, dan kan het heel snel gaan.